ضخامت چمن مصنوعی یکی از موارد مهمی است که تأثیر زیادی برکیفیت ساختار چمن مصنوعی و انتخاب نوع مصرف آن دارد. استفاده از این نوع چمن به علت مقاومت بالا و ظاهر زیبایی که دارد بسیار گسترده است.
در ابتدا از این چمنها برای پوشاندن زمینها و میادین فوتبال استفاده میشد، اما به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و بهبود ویژگیهای ساختاری، موارد مصرف آن نیز بیشتر شد. بهطوریکه امروزه شاهد استفاده از چمن مصنوعی به صورت تزیینی و دکوراتیو تحت عنوان چمن مصنوعی تزئینی در اماکن گوناگون هستیم. در این مقاله به طور کلی به توضیح عوامل مؤثر بر ضخامت چمن مصنوعی و ویژگیهای آن میپردازیم.
ویژگیهای ساختاری
چمنهای مصنوعی را از پلاستیکهایی مانند نایلون و الیاف پلیمری پلیپروپیلن و پلیاتیلن میسازند. این الیاف مقاومت بسیار بالایی در مقابل ضربه دارند و بافت آنها بسیار مستحکم است. الیاف پلیمری علاوه بر استحکام دارای خاصیت انعطاف پذیری نیز هستند. اجزای سازندهی چمن مصنوعی عبارتاند از:
- الیاف
- بکینگ
- ارتفاع پایل
- ارتفاع پایل آزاد
- لایهی پرکننده
- گرانول لاستیک
- شوک پد
- لایهی زیرین
عوامل تعیینکنندهی ضخامت چمن مصنوعی
ضخامت چمن مصنوعی علاوه بر کاربرد و جنس مواد سازنده به ضخامت تمامی اجزای تشکیل دهندهی آن نیز بستگی دارد.
- الیاف که لایهی بالایی چمن را میسازند، انواع مختلفی داشته که هریک ضخامت مخصوص به خود را دارند. بهطور مثال الیاف مجعد ارتفاع کمتری نسبت به الیاف مونوفیلامنت صاف دارند.
- ضخامت لایهی پرکننده یکی دیگر از عوامل تعیینکنندهی ضخامت چمن مصنوعی است، بسته به اینکه این لایه با چه مادهای و با چه ضخامتی پر میشود، ضخامت چمن نیز تغییر میکند. برای پر کردن این لایه معمولاً از شن و ماسهی سیلیس استفاده میشود، چراکه مقاومت بالایی دارند و در برابر حرارت نیز مقاوم هستند. استفاده از پرکنندههای مرغوب و باکیفیت بهخصوص در زمینهای فوتبال بسیار حائز اهمیت است.
- ضخامت گرانول لاستیک نیز از عوامل تعیینکنندهی ضخامت چمن مصنوعی میباشد.
- شوک بد لایهای از جنس فوم است و نقش ضربهگیر را دارد. ضخامتهای متفاوتی را داشته که بسته به کاربرد چمن متفاوت هستند. عمر و ضخامت چمن مصنوعی تا حد زیادی وابسته به جنس و ضخامت شوک پد است.
- لایهی زیرین چمن معمولاً از جنس سنگریزه و گرانیت است و از دولایهی شن ریز و شن درشت ساختهشده است. میزان شن استفاده شده برای پر کردن این لایه، یکی از عوامل تعیین کنندهی ضخامت چمنهای مصنوعی است. هرچقدر شن بیشتری استفاده شود، ضخامت لایه و در نتیجه ضخامت چمن مصنوعی نیز بیشتر میشود.
بررسی ویژگیهای چمن مصنوعی استاندارد
اولین مورد که در بحث استاندارد بودن چمن مصنوعی مطرح میشود، کیفیت آن است. یک چمن مصنوعی خوب چمنی است که استحکام کافی و انعطافپذیری خوبی داشته باشد. علاوه بر آن باید در برابر عوامل شیمیایی مخرب و حرارت بالا مقاوم باشد و قابلیت شست و شو را نیز داشته باشد. مقاومت چمنهای مصنوعی به طور کلی به اندازهی الیاف سازنده، جنس الیاف و تراکم آنها بستگی دارد.
ضخامت چمنهای مصنوعی بسیار متنوع است. از انواع ضخیم آن بیشتر در زمینهای فوتبال استفاده میشود. از چمنهای مصنوعی با ضخامت متوسط هم در تزیینات استفاده میکنند.
ضخامت چمن مصنوعی برای زمین فوتبال
یکی از کاربردهای بسیار گستردهی چمن مصنوعی برای زمین فوتبال است. در زیر شاخصههای استاندارد لازم برای ضخامت چمن زمین فوتبال، آورده شده است:
- ارتفاع الیاف: بین ۵۰ تا ۶۰ میلیمتر
- تراکم طولی: بین ۱۴۰ تا ۱۶۰ گره بر متر طول
- ضخامت نخ: ۱۲۰۰۰ به بالا
- لایهی بکینگ: بین ۲ تا ۳ عدد
کاربرد چمنهای مصنوعی بر اساس ضخامت
کاربرد چمن مصنوعی و اینکه در چه مکانی از آن استفاده میشود، از اصلیترین عوامل تعیینکنندهی ضخامت چمن مصنوعی است. بهطور مثال از ضخامتهای متوسط در کارهای تزیینی مثل چمن مصنوعی برای پله، بالکن، گلخانه و سنگفرشها استفاده میشود. چمنهای مصنوعی با ضخامت بالا نیز در اماکن ورزشی و زمینهای فوتبال استفاده میشود، زیرا مقاومت بسیار بالایی داشته و در برابر ضربات شدید نیز مقاوم هستند.